korte inhoud van het boek
Fibromyalgie is geen steentje in je schoen dat je er makkelijk uit kan halen. Het is geen probleem dat opgelost kan worden: het is iets waar je mee moet leren leven. Wat betekent dat je het verlies van een stukje van je gezondheid niet alleen moet verwerken maar dat je het ook in je leven moet integreren. En dat is een rouwproces dat niet zonder slag of stoot verloopt. Het eerste deel van Het Fibromyalgie Selfcareboek gaat daarom dieper in op de verschillende fasen die je tijdens dit rouwproces doormaakt. Daarnaast bevat dit deel ook allerlei praktische tips en oefeningen om je zelfbeeld weer op te bouwen.
​
De chronische pijn en vermoeidheid die met fibromyalgie gepaard gaan, hebben echter niet alleen een impact op je lichaam maar ook op je emotionele en mentale gezondheid. En dat is niet bepaald bevorderlijk voor je levenskwaliteit. Dat is meteen ook de reden waarom het tweede deel van mijn boek integraal gewijd is aan praktische tools, technieken en manieren die je helpen om weer positief en optimistisch naar jezelf en naar je leven te gaan kijken. Zo vertel ik je bijvoorbeeld meer over gezond optimisme en het gevaar van giftige positiviteit, zelfcompassie, het trainen van je dankbaarheidsspieren en het loslaten van schuldgevoelens.
​
Fibromyalgie brengt ook heel wat zorgen met zich mee waardoor je je als patiënt vaak suf piekert. Van al dat gepieker gaat je stressniveau echter ook de hoogte in waardoor de spanning in je spieren nog meer toeneemt en pijnprikkels veel sterker binnenkomen. En dat is wel het laatste wat je wil als chronisch pijnpatiënt. Het derde deel van het boek laat je daarom zien hoe je voor jezelf een stabiele basis kan creëren die voorkomt dat je wegzakt in stress en zorgen. De hoofdstukken in dit deel behandelen namelijk telkens een andere manier om de piekermolen in je hoofd even stop te zetten. Zo komen er bijvoorbeeld allerlei ademhalingstechnieken aan bod maar ook meditatie, mindfulness, sofrologie en yoga nidra komen uitgebreid ter sprake. En net zoals in deel 2 krijg je ook hier weer heel wat oefeningen waar je onmiddellijk mee aan de slag kan gaan.
​
Het vierde en laatste deel van het boek gaat tenslotte over een heel specifieke bron van stress en hoe je hier mee om kan gaan. Wie met fibromyalgie leeft, krijgt namelijk af te rekenen met heel wat kritische opmerkingen en onbegrip. In dit laatste deel geef ik daarom allerlei tips over hoe je het gesprek met familie en vrienden kan aangaan en hoe je kan voorkomen dat dit voor jou een bron van stress, ergernis of frustratie wordt. Het bevat eveneens allerlei tips en adviezen om jezelf te beschermen tegen onbegrip en kwetsende reacties.